אפיקטטוס- הוא שם מושאל. משמעותו, הוא "זה שנרכש". הוא נולד בסביבות שנת 50 לספירה בהיראפוליס בדרום פריגיה – תורכיה של ימינו. מת ב-125-130 לספירה. הוא גדל כעבד ברומא. למרות שלא היה חופשי, אדונו התיר לו ללמוד אצל מוסוניוס רופוס, גדול מורי הסטואה באותה עת ברומא.
בשנת 89 לספירה הגלה וגירש הקיסר דומיטיאנוס את הפילוסופים מרומא. אפיקטטוס אז כבר משוחרר מעבדותו, השתקע בניקרפוליס שבאפירוס- צפון מערב יוון. שם הוא ייסד בית ספר לפילוסופיה שימושית בשם "מקום מרפא לנשמות חולות".
אין בידינו כתבים ישירים של אפיקטטוס, אלא 4 ספרים שכתב תלמידו ארריאנוס. אשר כל הנראה העתיק ומסר את דבריו של מורהו באופן מדויק למדי. הספרים נקראים "דיאטריבי" – דהינו בצורת שיחות - ויכוח, או דיאלוג. כמו כן, נשתמר ספרון המכונה "אנכארידיון"- {Encheridion } או "המדריך", אשר מהווה מעין תקציר להגותו של אפיקטטוס, אשר ניתן לנשיאה כמו ספרון קטן של אמרות שפר- כמעין ספר עזר המהווה תקציר ל-4 ספרי "שיחות" {תורגם לאחרונה לעברית ע"י אברהם ארואטי בהוצאה נהר.
ככל הנראה "השיחות" נוהלו לאחר תוכנית הלימודים המסודרת בבית ספרו של אפיקטטוס. כשסיימו ללמוד, ניהלו התלמידים שיח עם מוריהם וזה האחרון המחיש להם את ביטוי הסטואיות במצבים אמיתיים בעולם שכן הסטואיקנים האמינו שיש לתת משקל זהה לתאוריה ולמעשה.
כפי שעולה מ"השיחות", אפיקטטוס היה מורה ומטיף לתורת המוסר הסטואית. ניתן גם ללמוד מהשיחות על אישיותו רחבת האופקים, בעלת הגות נשגבת ומחכימה. לעיתים מעט סרקסטית ובעלת הומור ואף אמר "לזה שצוחק על עצמו, לעולם לא נגמרים הדברים לצחוק עליהם". בעת היותו עבד, כופף אדונו של אפיקטטוס את רגלו. אפיקטטוס אמר לו שאם ימשיך כך, הרגל תשבר. כשזו אכן נשברה, אמר אפיקטטוס "אמרתי לך שהיא תשבר". סיפור קטן זה ממחיש את גישתו לחיים של אפיקטטוס המתמקדת בדברים שיש לאדם השפעה עליהם והתייחסות בהומור למה שאין לאדם השפעה עליו.
אפיקטטוס פיתח את השיטה הסטואית וקטלג אותה ל 3 תחומי אימון עיקריים. הראשון איכות השיפוט והחשיבה. השני ניהול התשוקות והרגשות. השלישי הפעולות וההימנעויות בהם אנו בוחרים בעיקר באינטראקציה שלנו עם הזולת והעולם ככלל.
בספרו the inner citadel מתאר הפילוסוף הצרפתי פייר הדו, כיצד התאמן הקיסר מרקוס אורליוס בשיטתו של אפיקטטוס, באמצעות שורה של תרגילים רוחניים המותאמים ל-3 תחומי האימון שלימד אפיקטטוס. את התרגילים הרוחניים של מרקוס אורליוס איגדו לאחר מותו לכדי הספר "מחשבות לעצמי" גם כן, תורגם לאחרונה שוב ע"י אברהם ארואטי בהוצאת נהר.
את הספרון "המדריך" של אפיקטטוס, העתיקו נזירים נוצריים והלכו איתו בכיסם כמדריך מוסרי. בכל מקום שהיה כתוב "סוקרטס", הם שינו לישו.
אפיקטטוס גם היה מוריהם, באמצעות ספריו, של אבות האומה האמריקאית שהושפעו ממנו רבות.
היכן בבקשה אפשר למצוא את השיחות לקניה בעברית? 🙏