top of page

מהי פילוסופיה סטואית?


אחת מהאסכולות המובילות ביוון ורומא העתיקות, בתקופה בה למילה פילוסוף היתה משמעות אחרת מזו המובנת היום.

תפיסה פילוסופית המתורגלת כיום במקומות רבים בעולם והשפיעה רבות על הוגים, מנהיגים, ספורטאים וגישות בפסיכולוגיה המודרנית. ראשי הנצרות, ביססו רבות מתפיסתם על הסטואיות ונזירים קתולים הלכו עם הספרון של אפיקטטוס בכיסים {כששמו של סוקרטס בספרון שונה לישו}. חלקים מסוימים ביהדות הושפעו עד שבימינו יהיה לנו מובן מאליו שזו תורה מסיני: כשרבי עקיבא אמר "ואהבת לרעך כמוך", באותה עת בדיוק אמרו זאת הסטואים ברומא.

אבות האומה האמריקאים הושפעו ממנה בדרכם ליצור מדינה חדשה כאשר גם הם הלכו עם ספרו של אפיקטטוס בכיס.

נלסון מנדלה, הפך מטרוריסט כלוא למנהיג נערץ בזכות תרגול פילוסופיה סטואית בעקבות ספרו של הקיסר הפילוסוף מרקוס אורליוס שהוברח לכלא בו שהה מנדלה.

מייסדי שיטת התרפיה ההתנהגותית, קוגניטיבית, ביססו אותה על תרגילים רוחניים שמקורם בפילוסופיה הסטואית ולימים נתנו תיקוף מדעי שתרגול קוגנטיבי בו נקטו גם הסטואים הקדומים עובד.


אז מה זה פילוסופיה סטואית?

סוקרטס היה הפילוסוף הבולט והמבשר של העיסוק באתיקה כענף מרכזי בפילוסופיה ובעקבותיו התפתחו גישות ושיטות שונות: האקדמיה של אפלטון במקביל לזרם הקיני, הבית ספר של אריסטו, אפיקורוס, הספקנים והסטואים.

משמעות המונח "אתיקה" ביוון העתיקה: "מנהג". בדיוק כמו ש"דיאטה" זה אורח חיים, כך אתיקה היא נוהג של הנפש. חלק מבתי הספר ביוון העתיקה ואח"כ ברומא, ראו בעיסוק בפילוסופיה תרגול ואימון של האופי. רק במאות האחרונות שינתה הפילוסופיה פניה והפכה לתחום אקדמי.

מייסד הזרם הסטואי היה סוחר פיניקי בשם זנון מקטיון {לרנקה של ימינו-בקפריסין} שספינתו נטרפה לחופי אתונה. ניצול מותש וחסר כל נכנס זינון לחנות ספרים באתונה והחל לקרוא על פילוסופיה. שאל את המוכר היכן הוא יכול לפגוש פילוסוף שילמד אותו. מאחר וזאת היתה אתונה 314 לפנה"ס, פילוסופים הסתובבו ברחובות ומוכר הספרים פשוט הצביע על אחד. הפילוסוף קראטס מהאסכולה הקינית לקח את זנון כתלמיד. זנון המשיך ללמוד גם באסכולות האחרות שהיו זמינות באתונה והחליט שפילוסופיה יכולה להיות נחלתם של כלל האנשים, לרבות נשים, הזהות לגברים ביכולתן.

כך בחר זנון ללמד את השיטה באכסדרת העמודים הצבועה בשוק על מנת שכל אחד יוכל לתרגל. מכאן שם האסכולה סטואה=אכסדרת עמודים. לרוב האסכולות האחרות היה מקום מסודר משלהם {האקדמיה של אפלטון, הגן של אפיקורוס}.

כאמור, התפיסה הסטואית מאמינה שכל אחד ואחת יכולים לתרגל, עם זאת כבר הסטואים הראשונים דגלו במעורבות חברתית וכך רבים ממתרגליה הגיעו לתפקידי השפעה.

מבחינה פילוסופית

אאודימוניה: היו מספר אסכולות שכיוונו ל אאודימוניה. הפילוסופיה הסטואית היא אחת מהם. אֶוּדימוניה (יוונית: εὐδαιμονία , אנגלית: eudaemonia או eudemonia) היא מילה יוונית שמשמעותה לרוב אושר או רווחה; "שגשוג אנושי" הוצע בתור תרגום מדויק יותר.

מבחינה אטימולוגית היא מכילה את המילים "eu" (טוב) ו "daimōn" (רוח).

ערכים ומידות: כמו כן, מספר אסכולות דגלו בחיים על פי המידות או הסגולות. הסטואים הגדירו {בעקבות סוקרטס}, 4 מידות טובות. חכמה, צדק, מתינות ואומץ. המידות הטובות הן ידע ושאיפה להצטיינות.


בסיס התפיסה

הסטואיות נשענת על 3 תחומי הגות:

  1. לוגיקה - אם תשאל, למשל, את האקדמאי {האסכולה האקדמית ממשיכת דרכו של אפלטון}: "האם אינך יודע שאתה ער?", יענה הלה: "אינני יודע, שכן אינני ער גם כאשר בחזון-הלילה יתעורר בי הדימוי שאני ער". "ומכאן תמשיך ותשאל - "כלום אין הבדל בין הדימוי שבחזיון-ליל ובין חזון בהקיץ?" "אין" -יענה האקדמאי. "ואיך אוכל להתווכח עם אדם כזה?" - שואל אפיקטטוס {מתוך "מרקוס אורליוס קיסר ופילוסוף מאת נתן שפיגל}. תפקידה של הלוגיקה בפילוסופיה הסטואית להבחין בין האמת לשקר, בין העובדות לאשליה, להבחין בין רשמים. הלוגיקה של העת העתיקה גם כללה את הפסיכולוגיה ואת תורת ההכרה. בלי תורת ההגיון, אין לדעת, אם איש מסיק מסקנות שווא או שמא משתמש הוא בביטויים רב משמעיים. זה הכלי הראשון והתנאי המקדים לרכישת ידע וסינון תכנים ורשמים מן העולם.

  2. פיזיקה-מטאפיזיקה. וניתן להוסיף אונטולוגיה, קוסמולוגיה, תיאולוגיה ועוד הרבה לוגיות… בקליפת אגוז אציין שהרבה מן התפיסה "המדעית" של הסטואים אינה רלוונטית כיום בשל התקדמות המדע, אבל כן יש ערך לגישת ההסתכלות בטבע העולם. בסיס פיזיקלי בעל השלכות אתיות בתורה הסטואית, הוא השינוי {שאת השראה לכך למדו מהרקליטוס- "הכל זורם" - "אי אפשר להיכנס לאותו נהר פעמיים"}. כמו כן, חוקיות הטבע והיקום, סיבה ותוצאה ועוד…

  3. האתיקה - החלק החשוב והתקף ביותר בפילוסופיה הסטואית. תורת המידות אותה הזכרנו והתרגול הרוחני {לא הפרשנות שניתנה למונח בעידן הניו-אייג'}. תורת המוסר המביאה לשגשוג רוחני, שלוות נפש, אושר וניהול חיים - אומנות החיים. הסטואים הניחו שהאדם הוא יצור חברתי ובעל יכולת לחשיבה רציונלית.

דימוי הגן מסביר את חשיבות 3 התחומים עליהם מתבססת האסכולה. הלוגיקה היא החומה המגנה על הגן מפני דימויים לא נכונים, פייק ניוז ורוחות רעות. הפיסיקה היא הקרקע הפוריה אשר ממנה צומחת האתיקה המזינה את הנפש.

הוגים מרכזיים

3 ההוגים העיקריים בפילוסופיה הסטואית הם, לוקיוס אנאוס סנקה. אפיקטטוס והקיסר מרקוס אורליוס. שלושתם בתקופת האימפריה הרומית.

האסכולה הסטואית מחולקת ל 3 תקופות בעולם העתיק. המוקדמת של יוון העתיקה בתקופה ההלניסטית, תקופת המייסדים: זנון מקיטיון יורשיו קליאנתס וכריסיפוס- שנחשב לאחד הפילוסופים החשובים בתקופתו ולאחריה, אך לא נשארו מכתביו כמו כתבי קודמיו. התקופה התיכונה והתקופה השלישית של הרומאים שצוינו לעיל. כיום יש חידוש לסטואה בעולם ויש מחדשים, מתרגלים וחוקרים אקדמיים כך שניתן לומר שאנחנו חיים בתקופה הרביעית.


אני מזמין אתכם לצלול איתי לעומק הדברים. ללמוד את התרגול הסטואי, מינימום, תצאו שלווים ומאושרים, מקסימום תגידו בערוב ימיכם: חיינו חיים ראויים.






6,767 צפיותתגובה 1

1件のコメント


ゲスト
2023年3月25日

: היו מספר אסכולות שכיוונו ל אאודימוניה.הפילוסופיה הסטואית היא אחת מהם טעות הקלדה. הטקסט לא מסודר גרפית נכון

いいね!
bottom of page