פרק 8 בהסכת מונגש-בטקסט: שלווה סטואית
- barakkeydar
- 6 באוג׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות

שלום וברוכים הבאים להסכת על אומנות החיים- פילוסופיה מעשית מבוססת על הפילוסופיה הסטואית.
תודה לבית אריאלה על אפשרות השימוש באולפן שלהם. שמי ברק קידר.
אני עוסק בייעוץ פילוסופי, לומד ומתרגל פילוסופיה סטואית.
אתם מוזמנים לאתר שלי stoaisrael.com וכן לדף הפייסבוק של אומנות החיים-פילוסופיה מעשית, שם יש פוסטים מעניינים.
היום אלווה אתכם לתוך ציטוט שאולי יסייע לכם ולו במעט בנבכי החיים.
ציטוט מ"המדריך" פרק 20
"זכור כי לא העולב ולא המכה פוגעים בך, אלא מחשבתך הרואה בהם פוגעים. אם כן, כאשר מישהו מקניט אותך, דע כי רעיונותיך על פעולה זו הם שמקניטים אותך. לכן נסה, בראש ובראשונה, לא להיסחף על ידי הרושם. שהרי יהיה לך קל יותר לשלוט בעצמך אם יהיו באמתחתך זמן ושהות."
הנה תרגול מכריע שמאפשר לנו לבחון בצורה יותר רציונלית את הרשמים שלנו: עלינו להתנגד לדחף להגיב באופן מיידי, אינסטינקטיבי, למצבים. במקום זאת, עצרו, קחו נשימה עמוקה ואז שקול את הנושא בצורה לא מופעלת ככל שניתן. אין פה כוונה לאדישות. בצורה לא מופעלת, הכוונה לשוויון נפש, לא חוסר אכפתיות.
דיברנו בפרקים קודמים על רשמים. כאמור, אחד מעיקרי תפיסתו של אפיקטטוס היא ניהול הרשמים. בדימוי של הגן, הלוגיקה קיבלה להיות החומה שמגנה על הגן. ניהול הרשמים שמתקבלים מן המציאות הם קריטיים לשלוות הנפש ולא פחות ליכולת שלנו לקבל החלטות ולהתנהל מתוך מקום של סגולות טובות. אפיקטטוס מציע לנו לצאת מתוך מעגל הגירוי תגובה על ידי הימנעות מתגובה אינסטינקטיבית וחשיבה. לי אמא שלי היתה אומרת, ספור עד 10. אפיקטטוס מוסיף לנו שאנחנו בעלי אשמה תורמת או אפילו בלעדית לתחושת פגיעות. הוא מוסיף כמו שדיברנו בפרק הקודם, למצוא את הכלי שיש לי להתמודד על פי המידות הטובות, אומץ, חוכמה, מתינות וצדק. כשהבן שלי סיפר לי שחבר לכיתה הקניט אותו מצאתי את עצמי אומר לו שזו בעיה של החבר, לא בעיה שלו. מן הסתם קשה לילד שעוד לא ניחן ברציונל בריא לקבל שהבעיה היא לא שלו. אבל אנחנו כבוגרים בוודאי יכולים ללמד את עצמנו איך לא לתת תוקף לאירועים חיצוניים ולבחור להתנהל על פי אמות המידה הנכונות.
אז תודה שהאזנתם. תודה לבית אריאלה. בפרק הבא נדון בציטוט נוסף ונדון בתרגול נוסף.
Comments