שלום וברוכים הבאים להסכת על אומנות החיים- פילוסופיה מעשית מבוססת על הפילוסופיה הסטואית.
תודה לבית אריאלה על אפשרות השימוש באולפן שלהם. שמי ברק קידר.
אני עוסק בייעוץ פילוסופי, לומד ומתרגל פילוסופיה סטואית.
אתם מוזמנים לאתר שלי stoaisrael.com וכן לדף הפייסבוק של אומנות החיים-פילוסופיה מעשית, שם יש פוסטים מעניינים.
היום אלווה אתכם לתוך ציטוט שאולי יסייע לכם ולו במעט בנבכי החיים.
היום ציטוט מתוך אפיקטטוס- המורה הרומי הדגול, מסביר לנו למה כדאי לשים לב להרגלים שלנו. אלה שבאופיינו ואלה שאנחנו רוצים שיהיו באופיינו.
קראתי תמצות של ציטוט הזה באנגלית והוא מצא חן בעיני. הוא הולך כך:
הציטוט מתוך השיחות של אפיקטטוס ספר 2 והוא הולך כך:
מצא חן בעיני שבתרגום האנגלי השתמשו במונח, DO NOT FEED THE HABIT כאילו הוא היה גרמלין שאסור להאכיל אחרי 12 בלילה.
אז הנושא שלנו היום הוא הרגלים. גם אם אנחנו מודעים להרגלים שלנו, אנחנו לרוב לא בוחנים אותם מחדש. עוד פחות מכך, אנחנו מושאלים את עצמנו אילו הרגלים כדאי לי לאמץ. הסטואים העתיקים נהגו לבחור בהרגלים כגון כתיבת יומן כפי שתיארתי בפרקים קודמים, או השכמה מוקדמת בבוקר ועוד ועוד הרגלים שחשוב לאמץ לבריאות הגוף והנפש.
מרקוס אורליוס, קיסר, האיש החזק בעולם שיכול היה לעשות כמעט כל שעולה על רוחו ואף ידע על המושחתים שקדמו לו וניצלו את מעמדם, התווכח עם עצמו כפי שניתן לקרוא בהרהורים שכתב לעצמו. בפתיחת ספר -5:
מרקוס אורליוס לא רצה בתפקיד הקיסר אך הוסלל אליו מנערות. אבל הוא ראה בתפקיד חובה שלו לשרת בתפקיד ציבורי (נדבר על זה קצת בפרק הבא). שימו לב איך אדם כזה בוחר לאלץ את עצמו לקום בבוקר ולטפח את ההרגל לעשות את החובה עליו.
טיפוח הרגלים יש לו משמעות רחבה מאוד. יש בו אפילו חיזוי עתיד.
במקדש בדלפי ביוון העתיקה היה האורקל של האל אפולו אנשים היו הולכים לשם גם כדי שינבו את עתידם. במקדש היו כתובות על הקיר. על קיר המקדש נחרטו שלושה ביטויים: "דע את עצמך" (γνῶθι σεαυτόν), "הכל במתינות" (μηδὲν ἄγαν) ו האות אפסילון. תחשבו למה במקדש, היכן שמצוי האורקל המנבא עתיד, כתוב כי עליך לדעת את עצמך ולנהוג במתינות. כי ידיעה עצמית אומרת שמי שאתה מנבא איך תתנהג. לדוגמא, אם את אדם חם מזג, אז את מגיבה לאירועים על בסיס ההרגל שלך להתרגז בקלות. אם אתה אדם שלא סומך על הזולת, זה גם ינבא את המפגש הבא שלך עם אדם חדש. הכל במתינות, (להזכירכם, מתינות היא אחת מ 4 המידות הטובות), מתינות היא המידה שעל פיה עלינו להתנהל בעולם. מתינות היא לא רק להפחית מידה. היא גם לעשות יותר משהו שאנחנו לא עושים מספיק -שגם מתקשר להרגלים שרצוי שנאמץ. אם תחשבו על זה, זה מצריך מאיתנו להיות מודעים לעצמו כמו שמציע המקדש בדלפי, האם אנחנו מחבקים מספיק את הילדים - אולי צריך לעשות את זה יותר, אוכלים יותר מידי פחמימות? אולי אנחנו מתפשרים יותר מידי כי אנחנו אנשים מרצים וזה בא על חשבונינו וחשבון יקירנו. אולי אנחנו לא עוזרים מספיק לזולת? אולי אנחנו לא אדיבים מספיק. המידה של מתינות היא חשובה ביותר מאחר והיא זאת ששמה אותנו ביחס למציאות במקום הכי נכון. אנחנו מתנהלים לרוב על אוטומטים. אבל אם אנחנו מודעים למעשים שלנו ולמקום שלנו בעולם, אנחנו יכולים למנן אותם. זה יקבע את עתידנו.
שימו לב, המסר החבוי בדברים של אפיקטטוס, מתחלק ל 2:
1. שינוי ואימוץ הרגלים הוא אפשרי.
2. האחריות לשינוי היא עלינו…
לסיכום, תזכרו שאנחנו אחראים על העתיד שלנו ויש לנו יכולת להשפיע עליו באמצעות ההרגלים שלנו.
תודה שהאזנתם. נפגש בפרק הבא אם ירצה הגורל. היו בטוב.
Comments